torsdag 14. januar 2010

Vettemassakeren i 1995

Året var 1995, Lading hadde begynt på ungdomskolen, landet hadde opplevd OL og nasjonalfølelsen var på topp. Selv om rallarhatter og pins var bytta ut med kaffe latte og Lillehammer hadde gått tilbake til å være en litt kjedelig, men fin by nord på Mjøsa. Det var en fin tid for oss i norge, men det gjalt ikke alle. Noe lurket nemlig i de politiske korridorene. Det som nå er en glemt historie, kommer igjen frem i dagens lys. Dette kapitlet i Norges historie ingen vet om, men blir forferdet over når jeg forteller dem det. Massakeren på flere hundre troll og vetter man hadde avlet opp for åpningseremonien for OL.

Dagens låt: Jan Roger Barth - Den store dagen

Det hele startet da stortinget innenrikskommité med kommunalminister Gunnar Berge var på befaring i den lille vettelandsbyen på Øyer i månedene som fulgte etter OL på Lillehammer. Det som i utgangspunktet var ment som en middlertidig løsning for vettene, hadde utvilket seg til en vetteghetto der lovløshet, alkoholmisbruk og fluesoppavhegngighet var en del av hverdagen. Gjerdene som var satt opp rundt stedet ble raskt revet ned og den lille bygda i bunn av Hafjell opplevde stadig mer kriminalitet og vold fra vettene i nabolaget.

Folk kunne fortelle om agressive og sinte vetter som løp rundt og demonterte hagenisser i hele kommunen. Daværende ordfører Ola Prestegarden(Sp) valgte å gå av på grunn av tumultene og Rigmor Aarø Spiten(Sp) tok over kontrollen og ansvaret i påvente om beskjed fra regjeringen.

24. September 1995, etter en rask behandlig fra stortinget gikk beskjeden om å utrydde vettene ut fra statsminister Gro Harlem Bruntlands kontor, og store militære styrker ble ustedt fra Jørstadmoen leir for å ta seg av "vettissene" som de ofte ble omtalt som av de menige som måtte gjøre jobben.

Natur- og dyrevernerene fikk vite om dette for sent og da de ankom Øyer kommune i starten av oktober det året var det for sent.

Den 27. september 1995 skjedde det forferdelige; i det som i etterkant ble beskrevet som den mest makabre OL-floka gjennom tidene, ble 692 vetter, vettinner og vettunger stengt inne i Håkonshall og skutt ned av den norske hær til "La ilden lyse" for det mørkeste kapittelet i nyere norsk historie.

Men det var frem til de la ned "Drømmehagen" på NRK.

Og ellers?

Det er voers hos meg i morgen. Alle som vil kan komme! Bortsett fra Truls. Han er et rasshøl. Til dere som bor i Oslo: Dette er en glimrende sjans til å se periferien!

Cava og sang og åpning på studentbula er aldri feil. Vi snakkes i baren!

- Fredrik

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar